Embaràs i Esclerosi Múltiple

Tal i com us vam anunciar,  passat dijous 30 de març vam dur a terme la 9ª reunió trimestral de Jornades educatives per a pacients. El tema escollit en aquesta ocasió va ser “Embaràs i Esclerosi Múltiple”.
Us oferim un petit resum del que es va parlar en la reunió:

La importància del tema resideix en el fet que l’EM afecta sobretot a dones, dones normalment joves i en edat fèrtil. Per aquest motiu és important demanar assessorament neurològic quan es té desig de gestació.

Existeixen múltiples fàrmacs pel tractament de l’EM, però no s’aconsella rebre’ls durant l’embaràs, per la qual cosa si la dona amb EM està en tractament ha de prendre prendre la decisió de deixar-ho. En la nostra Unitat d’EM aconsellem un període de ”rentat” del fàrmac de 3 mesos per tal d’eliminar el producte del cos abans del intent d’embaràs.

Algunes  vegades l’embaràs es demora i cal consultar a un especialista en fertilitat. En alguns estudis s’ha vist un lleu augment de l’ús de tècniques de reproducció assistida en pacients amb EM.

Durant l’embaràs es produeix un canvi important en el sistema immunològic del cos: el nombre de brots disminueix molt considerablement, especialment durant el tercer trimestre. Es pensa que l’embaràs és el millor tractament per a l’EM, però és clar, no és possible estar sempre en aquesta situació.

Tenir EM no suposa tenir un embaràs de risc i s’accepta qualsevol tipus de part i tècnica d’anestèsia. L’embaràs i part d’una dona amb EM ha de gestionar-se com el d’una dona embarassada sense EM. Algun estudi ha demostrat majors taxes de parts instrumentats i de complicacions en dones amb EM més discapacitades, per la qual cosa en pacients amb elevada discapacitat neurològica s’ha de considerar la inducció al part o cesària.

Durant els 3 primers mesos post part augmenta la possibilitat de tenir un brot però a partir del segon trimestre post part la taxa de brots torna a ser similar a la de l’any previ a l’embaràs.

La lactància materna no té un efecte negatiu sobre l’EM. En alguns estudis la lactància materna fins i tot ha demostrat ajudar a disminuir la freqüència dels brots el primer trimestre post part si es manté durant 2-3 mesos. Durant la lactància no es recomana seguir el tractament modificador de la malaltia, per la qual cosa si aquest tractament s’ha de reiniciar després del part, cal aturar la lactància materna.

L’embaràs no és causa de major discapacitat futura així que no es desaconsella tenir fills per aquest motiu.

Per a saber-ne més:

– Vukusic, et al., Pregnancy and multiple sclerosis (the PRIMS study): clinical predictors of post-partum relapse, Brain, 2004, 127, 1353±1360
– Hellwig, et al.,  Artificial reproductive techniques in multiple sclerosis, Clinical Immunology, 2013
– Van der Kop, et al., Neonatal and Delivery Outcomes in Women with Multiple Sclerosis, ANN NEUROL 2011;70:41–50
– Jalkanen, et al., Pregnancy outcome in women with multiple sclerosis: results from a prospective nationwide study in Finland, Mult Scler, 2010 Aug;16(8):950-5. 
Anuncis

Quant a esclerosimultiplegt

Bloc de l'equip d'esclerosi múltiple de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Campus Can Ruti. Badalona.
Aquesta entrada s'ha publicat en Assistència, Docència i formació i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s