Junts en la cerca del benestar en esclerosi múltiple!

La recerca del benestar és un objectiu primordial en la vida de tothom, i que encara resulta més important, si més no, en pacients amb esclerosi múltiple, per tal de mitigar els símptomes i molèsties, en la mesura del possible, i aconseguir una millor qualitat de vida.
En referència al propòsit d’aconseguir el propi benestar físic i emocional, moltes vegades els pacients esmenten la manca, tant de recomanacions com d’informació prou contrastada . És per això que us ofereim una sèrie d’articles, relatius a diferents aspectes dirigits a aconseguir una millor qualitat de vida, amb informació fidedigna, bandejant falsos mites, i amb recomanacions concretes per a assolir un estil de vida saludable. Parlarem de nutrició, exercici físic i recomanacions per afrontar els canvis anímics, entre d’altres temes.

Nutrició

Una adequada nutrició és el pilar fonamental per portar una vida saludable. Aquest fet bàsic és d’especial rellevància en els pacients amb esclerosi múltiple. Una bona hidratació i una dieta variada, equilibrada i rica en fibra poden ser grans aliats en el maneig de la malaltia, pal.liant l’estrenyiment per exemple amb una alimentació apetitosa i saborosa de la qual gaudir.
Un altre dels grans objectius associats a la nutrició i que resulta d’enorme importància, en quant a que existeix evidència científica sobre aquest tema, és evitar l’obesitat, perjudicial per a pacients amb esclerosi múltiple, ja no només per la limitació de la mobilitat que comporta, , sinó per les comorbiditats (problemes, complicacions i altres malalties) associades que pot implicar.

Exercici físic:

L’exercici físic és un dels grans aliats per portar una vida saludable, i no ho és menys en pacients amb esclerosi múltiple. Concretament resulta d’enorme utilitat per evitar l’obesitat, millorar la mobilitat, afavorir la potenciació muscular, evitar comorbiditats i, fins i tot, millorar el son i l’estat anímic. No oblidem però, que haurà de ser adequat a cada pacient en quant a intensitat, així com al tipus d’exercici o d’activitat.

Benestar emocional:

El benestar emocional tan important com el físic. Sentir-nos a gust amb nosaltres mateixos, i procurar mantenir un bon estat d’ànim resulten excel.lents companys de viatge.
Les relacions socials (amb família, amics, companys…..), arreglar-nos, sentir-nos bé, sortir de casa, realitzar activitats, anar al cinema, reunir-nos, llegir,… i en general saber gaudir de les bones estones que ens porta la vida, assaborint-les, poden resultar d’allò més gratificant i satisfactori. I, si en algun moment ens sentim abatuts, sense ganes de res, desmotivats, deprimits o cansats de lluitar i de tot ……., llavors hem de recórrer a tots els qui ens recolzen: des de la nostra família i amics fins a l’equip que ens tracta, sempre disposats a acompanyar-nos i proporcionar-nos el suport necessari. No oblidem que l’objectiu dels terapeutes no és només tractar i cuidar, sinó acompanyar-vos en el camí de la malaltia.

Altres hàbits de vida saludable:

– Abstenció absoluta de tabac i altres tòxics.
– Limitació al màxim/abstenció del consum d’alcohol

Una vegada feta aquesta primera mirada general als aspectes fonamentals orientats a aconseguir el benestar, iniciarem una sèrie d’articles monogràfics especialitzats cada un dels apartats descrits. Els anirem publicant regularment en successives setmanes. Us emplaço als propers lliuraments. El nostre objectiu està en marxa: per a una millor qualitat de vida, Entre tots ho farem!!

Dra. Ana M. González Manero.Metge especialista en Neurologia y en Neurofisiologia Clínica, Doctorada en Neurociències i Especialista universitari en Nutrició Humana Bàsica i Clínica.

Quant a esclerosimultiplegt

Bloc de l'equip d'esclerosi múltiple de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Campus Can Ruti. Badalona.
Aquesta entrada s'ha publicat en Assistència, Clínica, Docència i formació, Investigació i etiquetada amb , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s