Exoesquelets, el futur??

En els darrers anys hem vist com les noves tecnologies s’han anat incorporant a molts aspectes de la nostra vida quotidiana, als processos d’aprenentatge i treball, fins el punt que han modificat de manera irreversible els nostres hàbits i maneres de fer les coses.

En el camp de la salut s’ha desenvolupat l’anomenada “tecnologia de l’assistència o el recolzament”, enfocada a aplicar l’enginyeria i els avenços tecnològics a la millora dels  processos d’assistència i recuperació dels pacients. Aquesta tecnologia vol millorar en molts casos aquests processos existents i també oferir noves alternatives en posar al servei dels professionals de la salut noves eines de recolzament a l’hora d’ bordar el maneig de pacients amb limitacions físiques.

Fa unes setmanes, una empresa amb seu als Estats Units va portar a terme al Servei de Rehabilitació del Hospital Germans Trias una “demo” sobre l’innovador camp dels anomenats “exoesquelets”, (us autoritzat el per la FDA el 2016). En aquesta demo hi van participar pacients de la UEM, que van poder provar el funcionament i les funcionalitats d’aquesta tecnologia amb una sessió de marxa assistida per un exoesquelet robòtic accionat.

Però, què és un “exoesquelet”?  Un exoesquelet (del grec ἔξω, éxō “exterior” i σκελετός, skeletos), és una estructura d’enginyeria robòtica de suport pel cos, que aconsegueix o facilita la mobilitat en pacients amb lesions a nivell vertebral ( fins a la C7). El nom s’inspira en l’esquelet o estructura protectora desenvolupada en la part exterior del cos d’alguns animals, que els hi serveix de protecció i que està adaptat a llurs condicions de vida: mobilitat, creixement, etc.

Al darrera d’aquesta tecnologia hi ha 10 llargs anys d’estudis clínics amb pacients reals, si bé encara queda un llarg camí a recórrer fins que s’arribi a aconseguir un producte prou abastable i d’ús general en els sistemes públics de salut. El camí però, ja s’ha iniciat.

 

(Fotos publicades sota autorització dels participants)

Quant a esclerosimultiplegt

Bloc de l'equip d'esclerosi múltiple de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Campus Can Ruti. Badalona.
Aquesta entrada s'ha publicat en Assistència, Investigació i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s