Aplicacions per a usuàris amb esclerosi múltiple.

Les aplicacions de mòbil formen part del nostre dia a dia. Les instal·lem als nostres telèfons  per a llegir diaris, per a participar en xarxes socials i comunicar-nos, com a usuaris de banca “online” i adquirir productes, o simplement per jugar.

Avui volem parlar de les aplicacions pensades per ajudar a persones amb esclerosi múltiple.

Accedint a les “ iPhone & Android Apps stores” i escrivint al cercador “esclerosis múltiple” o “múltiple sclerosis” apareixen moltes possibilitats: hi ha “apps” en tots els idiomes, de pagament o gratuïtes, algunes promogudes i desenvolupades per associacions científiques o empreses farmacèutiques…que ens ofereixen informació i utilitats de tot tipus.

Partint del principi d’atenció personalitzada, hem de recordar que és el propi neuròleg especialista en esclerosi múltiple i l’equip d’infermeria que ens coneix i fa seguiment al centre habitual, qui pot respondre a les qüestions de cada pacient de forma individualitzada. En aquest sentit, l’educació sanitària te un paper molt important en la formació del pacient en el coneixement de la seva malaltia i els tractaments existents.

Aleshores, quines i en què ens poden ajudar aquestes aplicacions?

En primer lloc, el funcionament de l’aplicació ha d’ésser simple i fàcil d’utilitzar i ha de contenir informació útil per a la vida diària, com per exemple  pautes simples en nutrició i exercici (rutines d’entrenament suau) per millorar la qualitat de vida i el benestar.

Algunes funcionalitats permeten registrar els tractaments i configurar una alarma per recordar quan s’han de prendre, millorant així l’adherència al tractament. D’altres permeten apuntar les dates de visita amb l’equip mèdic.

Hi ha aplicacions que  també permeten fer un seguiment dels símptomes: sobre un mapa interactiu del cos  els usuaris poden marcar el lloc del símptoma i especificar-ne el tipus cercant en una llista prèviament definida. Es pot quantificar el nivell de molèstia en una escala de 0-10 i el grau d’impacte que suposa en les seves activitats quotidianes. L’usuari inclús pot realitzar un seguiment dels seus símptomes diaris i comprovar-ne la seva evolució.

I atenció, molts telèfons porten incorporada de sèrie una funcionalitat que permet comptar les passes i les distàncies caminades cada dia. Aquesta és una informació que el neuròleg sempre pregunta al pacient d’esclerosi. Així, poder aportar dades exactes sobre aquest aspecte ajuda també a la valoració del metge.

Finalment també resulten atractives aquelles aplicacions que contenen jocs cognitius.

*Per a saber-ne més: S. Zayas-García, R. Cano-de-la-Cuerda. Aplicaciones móviles en la esclerosis múltiple: revisión sistemàtica. [REV NEUROL 2018;67:473-483]PMID: 30536361

Quant a esclerosimultiplegt

Bloc de l'equip d'esclerosi múltiple de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Campus Can Ruti. Badalona.
Aquesta entrada s'ha publicat en Assistència, Divulgació, Informació de servei. i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s