Recerca UEM en teràpia cel·lular en esclerosi múltiple. Un llarg recorregut!


L’activitat de recerca que du a terme la Unitat de Malalties Demielinitzants del Germans Trias és possible gràcies a un equip multi-disciplinari integrat per professionals de diversos serveis de l’hospital i també d’organismes externs. Així, la unitat col·labora amb grups d’investigació nacionals i internacionals per dur a terme assaigs clínics de fàrmacs, estudis observacionals i projectes acadèmics multi-cèntrics a Catalunya.

Tot plegat, en el marc de les línies estratègiques següents:

  • Teràpia cel·lular amb cèl·lules mesenquimals i investigació bàsica i traslacional amb cèl·lules dendrítiques tolerogèniques
  •  Investigació bàsica en biologia cel·lular i en models animals d’esclerosi múltiple, així com investigació traslacional de biomarcadors i polimorfismes genètics

Teràpia cel·lular en esclerosi múltiple, una nova estratègia terapèutica:

Aquesta  línia d’investigació es va iniciar el 2008 amb l’estudi de la reactivitat del sèrum dels pacients amb esclerosi múltiple (EM) a pèptids de mielinA , amb l’objectiu de generar una teràpia cel·lular autòloga capaç d’induir tolerància antigen-específica.(Projecte TOLERVIT-MS. EudraCT 2015-003541-26) (Autoimmun Rev 2009),

Després d’uns anys d’investigació es va aconseguir  un producte basat en cèl·lules dendrítiques autòlogues, tolerogèniques, diferenciades en presència de vitamina D3 i carregades amb pèptids de mielina (tolDC_vitD3), el qual ha obtingut resultats molt prometedors en els experiments en el model animal de EM (CNS Neurosci Ther 2015 (J Transl Med 2011Eur J Neurol 2011Vaccine 2012Eur J Immunol 2012BCM Neurol 2012)

Gracies a aquests bons resultats, el producte obtingut va ser aprovat per l’AEMPS per a ús clínic en pacients amb EM a través d’un assaig clínic fase I d’escalat de dosi: projectes TOLERVIT-MS i RESTORE. Aquests han estat finançats per diverses agències competitives (Contracte ISC III Rio Hortega 2009-2011, projectes PI16/01737 PI14/0117 i PI11/02416; Fundació La Marató de Tv3 (projecte 072410); Fundació Salut 2000 en 2013; Govern Belga, 2014 ( IWT-TMB 140191)

Actualment es continua treballant gràcies a una beca del programa europeu H2020 Societal Challenge 1 Health obtinguda el 2017 pel projecte RESTORE (Grant 779316). 

En aquest moment aquest assaig clínic es troba en la fase d’inclusió de pacients.

Per a saber-ne més podeu escriure: esclerosismultiple.germanstrias@gencat.cat

Paral·lelament també estem estudiant els mecanismes de tolerància induïts per tolDC_vitD3 en cultius de cèl·lules de pacients amb EM i biomarcadors, tant de funcionalitat (tolerogenicitat) com de resposta al tractament (Autoimmunity 2016).

Quant a esclerosimultiplegt

Bloc de l'equip d'esclerosi múltiple de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Campus Can Ruti. Badalona.
Aquesta entrada s'ha publicat en Advanced Therapy, Clínica, Divulgació, Investigació i etiquetada amb , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s