L’equip UEM

Em dic Cristina Ramo Tello. L’any 2003 vaig iniciar la meva trajectòria a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i em vaig responsabilitzar de la creació i desenvolupament de la Unitat d’Esclerosi Múltiple (UEM). Els últims anys ha augmentat progressivament el nombre de persones amb EM a les quals atenem i visitem,  pacients que vénen tant per a primera com per a segona opinió.

Els nostres objectius són prioritàriament assistencials, per la qual cosa hem format un equip interdisciplinari de professionals. També, però, considerem de cabdal importància la investigació i la docència.

En aquest sentit, els professionals de l’equip impartim jornades formatives pel personal sanitari i per a pacients. Així mateix, actualitzem constantment la nostra formació assistint a cursos i congressos arreu del món.

En l’àmbit investigador, participem en assajos clínics promoguts per les empreses farmacèutiques i també dissenyem i desenvolupem assajos clínics propis, que financem amb ajuts oficials i donacions. Les nostres línies d’investigació són la millora del tractament del brot d’EM i la Teràpia Cel.lular.

Com a equip volem aportar bon tracte, experiència i idees, essent considerats un grup de primera línia en aquesta especialitat. Desitgem poder seguir creixent i mantenir el nostre nivell d’exigència i de servei.

Dra. Cristina Ramo Tello, neuròloga i responsable de la Unitat d’Esclerosi Múltiple de l’Hospital Germans Trias.


Soc la Silvia Presas Rodriguez, matgessa i,  des de fa dos anys, neuròloga de la Unitat d’Esclerosi Múltiple de l’Hospital Germans Trias i Pujol. En acabar el MIR, vaig entrar a col.laborar amb la Dra. Ramo, tant en l’àmbit asistencial com en el terreny de la investigació de les línies pròpies de recerca de la Unitat: la teràpia cel.lular, tractament del brot i la immunología aplicada a l’esclerosi múltiple.

Vaig escollir aquest camp d’especialització ja que em motiva molt a nivell de recerca perque hi ha molta feina per fer encara, i sembla un gran repte. A nivell asistencial el meu principal objectiu és ajudar a millorar la qualitat de vida dels pacients afectats per esclerosi múltiple i altres malalties autoimmunes. Actualment estic també treballant en el doctorat.

Silvia Presas Rodriguez,  de la Unitat d’Esclerosi Múltiple de l’Hospital Germans Trias.


Sóc l’Eva Martínez Cáceres, metgessa immunòloga i responsable del laboratori d’Immunologia de l’Hospital Germans Trias i Pujol.

L’any 1996 vaig començar a treballar en el món de la Neuroimmunologia i vaig centrar-me en l’esclerosi múltiple. Especialment, em vaig concentrar en l’estudi de les característiques immunològiques pròpies de cada forma clínica d’aquesta malaltia, així com en els successos immunològics que esdevenen durant els brots i en l’estudi dels models animals: l’encefalomielitis autoimmune experimental.

En els últims 5 anys he centrat el meu interès en la possibilitat d’induir tolerància immunològica als antígens de la mielina (la capa que envolta les neurones) en els pacients que pateixen esclerosi múltiple. Conjuntament amb un equip multidisciplinari d’investigadors bàsics i clínics, hem desenvolupat una teràpia que consisteix a generar cèl.lules dendrítiques tolerogèniques a partir dels monòcits de sang perifèrica de pacients.

Allò que esperem és que, un cop administrades de forma autòloga als pacients, aquestes cèl.lules puguin interferir en l’activació dels limfòcits T, que són els responsables de la destrucció de la mielina. Així evitaríem aquesta destrucció.

També, espero participar en el desenvolupament de noves estratègies terapèutiques que tinguin com a objectiu frenar la progressió de la malaltia, aconseguint així una millor qualitat de vida dels pacients.

Dra. Eva Martínez Cáceres, Cap de Servei d’Immunologia de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.


En dic María José Durà Mata. Sóc metgessa especialista en Rehabilitació i Medicina Física. El 1992 vaig iniciar la meva trajectòria en el món de la rehabilitació a l’Hospital Germans Trias.

 La neurorehabilitació sempre ha estat matèria del meu especial interès i des de l’any 2004 pràcticament tota la meva activitat professional s’ha desenvolupat en aquesta àrea.

Ja fa més de 7 anys que, de la mà de la doctora Cristina Ramo, em vaig introduir d’una manera més profunda en la rehabilitació de l’esclerosi múltiple. Llavors vam iniciar, primer d’una forma molt tímida, l’atenció des de la rehabilitació als pacients de la unitat d’esclerosi múltiple de l’hospital.

L’aspecte principal i més pràctic de la meva activitat actual és coordinar l’equip de neurorehabilitació que valora i tracta els pacients amb esclerosi múltiple. En els darrers anys els avanços tècnics han evidenciat que la neurorehabilitació activa  els mecanismes de plasticitat cerebral que contribueixen a recuperar part de la funció.

Investigar amb quin tipus de rehabilitació aconseguirem major i millor recuperació és també el nostre objectiu i tenim la gran sort de formar part d’una unitat interdisciplinària en què aquesta investigació és possible.

Dra. María José Durà Mata, metgessa especialista i Cap del Servei de Rehabilitació i Medicina Física de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.


Equip de Rehabilitació

El componem Mercè Molleda  i María José Durá, que som les metgesses especialistes de l’equip; Joan Tardy i Eduard Badenas, que són els fisioterapeutes, i Montse Vila,  terapeuta ocupacional.

Treballem principalment l’àrea de la funcionalitat, és a dir, el nostre objectiu és incidir en aquells aspectes més pràctics per millorar els dèficits i per tenir capacitat de fer les activitats de la vida diària.

Així, actuem des de diverses perspectives: D’una banda, intentant millorar els dèficits (força, sensibilitat, equilibri),  i de l’altra establint mecanismes adaptatius per augmentar la independència dels pacients en les activitats habituals.

La rehabilitació és un treball d’equip en què tots sumem esforços i coneixements per aconseguir un objectiu comú: millorar la qualitat de vida de les persones amb esclerosi múltiple.


Soc en José Luis Gago Ramos i sóc metge adjunt del servei d’Urologia de l’Hospital Germans Trias. En el camp de l’esclerosi múltiple, em dedico a les afectacions genitourinàries derivades d’aquesta malaltia.

 Des del servei intentem orientar per tal que els pacients afrontin la simptomatologia de forma pràctica, alhora que els expliquem quines complicacions poden derivar-se’n. Els urocultius i les ecografies de seguiment periòdiques poden alertar sobre aquestes complicacions.

Quan es detecten signes d’alarma, prescrivim tractament en cas que ho considerem adequat. També, duem a terme urodinàmia amb electromiografia quan és necessària per a algun pacient.

La dedicació a l’esclerosi múltiple dins del meu camp professional suposa, a més d’un repte, l’exigència de mantenir-me alerta sobre les novetats en aquest camp, i una satisfacció quan aconsegueixo millorar la qualitat de vida de les persones afectades.

 Dr.José Luis Gago Ramos, adjunt del servei d’Urologia de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.

Una resposta a L’equip UEM

  1. Katy Rey Segura ha dit:

    Feliçitats a tot l’equip…..graçies.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s